Сега когато знаем какво и как можем да предлагаме за продажба, остава да решим въпроса – къде да продаваме?
Ето списък на заслужаващите внимание фотобанки подредени по моите лични предпочитания и обща популярност сред фотографите. Всички те не изискват подписване на ексклузивен контракт именно с тях, така че болшинството фотографи работи с всички тях едновременно.

1. shutterstock
Цел номер едно. Един от двата гиганта в тази индустрия. Американска банка продаваща снимки. Купувача за фиксирана цена може да сваля до 25 снимки на ден. Фотобанка с големи количества на продажбите и огромни обороти. Продава практически всичко и в големи количества. Ако искате да продавате своите снимки и да ги продавате много, то първото което трябва да сторите е да се регистрирате в shutterstock.

Фотографа получава 25 цента за всяка продадена снимка. Има и система за продажба по „разширена лицензия” – всяка такава продажба дава на фотографа 20 $. Освен това клиентите могат да си поръчат Backup CD с копие на това, което са купили през месеца. Ако Ваша снимка попадне на такова CD за нея получавате 5 цента допълнително.
Относително придирчиви са към фокусировката и шума. Понякога отхвърлят чисти снимки като шумни. Обичайно в този случай се ползва шумоподтискане на еднородните участъци на снимката и повторно се изпраща за проверка. Понякога се връщат нормално фокусирани снимки с причина разфокусирани. В този случай помага лек шарпен на снимката и пак се изпраща повторно. Не винаги приемат нестандартно кадриране, но повторното изпращане с подробно обяснение в полето за инспектора защо така е заснета снимката помага.

Обичат всичко американско. Идеалната снимка за тях е силиконова блондинка с бикини щамповани с американския флаг, стояща пред типична американска къща с бейзболна бухалка в едната ръка и топка за американски футбол в другата. Опитайте да заснемете подобна снимка – ще бъде бестселър.

Освен това позволява да се продават editorial снимки – фотографии от концерти и мероприятия, които не могат да бъдат използвани във всяка реклама, но могат да бъдат използвани в съответния контекст във вестници и списания.
При регистрацията се изисква сканиран документ за самоличност. Най-добре е задграничен паспорт, но аз се регистрирах с личната си карта, нямаше никакъв проблем. Снимате я и пращате. След което се изискват 10 снимки за оценка на Вашата работа. Ако 7 или повече устроят инспекторите – Вие сте приети. Ако ли не ще трябва да изчакате 1 месец и да опитате повторно. Затова към изпита трябва да подходите сериозно. Съветвам Ви да изберете най-добрите, наи-разнообразните, най-чистите и резки свои снимки.

Още един важен момент – при качване на shutterstock се проверяват за правилност ключовите думи, затова е добре новите си снимки да качвате първо там, за да можете да оправите случайни грешки.
Минималната сума изплащана на фотографа е 75$. По подразбиране е 100$, ако искате можете да поправите ръчно на 75$. Изплащането става в началото на всеки месец ако сте достигнали минималната сума. Става автоматично по начина, който сте указали във Вашия профил.

Линк за регистрация: Shutterstock

2. istock
Втората основна фотобанка. Канадска е. При регистрация изисква 3 снимки за проверка. Ако преминете теста тези 3 снимки не попадат автоматично във Вашето портфолио, а трябва повторно да ги качите.

Инспекторите са много взискателни към снимките и напълно непредсказуеми. Пригответе се масирано връщане на Вашите снимки под най-необичайни предлози. Ненавиждат всяка обработка, особено шумоподтискането, и не са готови да приемат нищо, което е извън рамките на учебниците.
Да спорите и да нервничите няма смисъл. Постарайте се да извлечете някаква полза от това, а ако не успеете просто преминете към следващите снимки.

Обезателно си свалете от сайта им програмата Image Manager. Без нея качването на снимки си е жива мъка, а с нея е леко и приятно. Едно от главните удобства е копирането на категории от една снимка в друга. Категориите на този сайт са стотици, ако не и хиляди, така че програмата е голям плюс.

Недостатъци на банката:
1. Има лимит за качване на снимки. Отначало можете да качвате около 20 на седмица, а по-нататък малко повече.
2. Много бавна работа на персонала. Снимките се проверяват по 2-3 седмици
3. Инспекторите на този сайт са много придирчиви. Избират според личния си вкус и всичко, което не отговаря на тяхното разбиране за стандарт бива връщано.

Но въпреки всички казани по-горе неудобства продават добре. Затова си заслужава да работите и с тях.
Плащат от 20 цента до няколко долара в зависимост от размера избран от купувача.
Имат един от най-подробните документи Model Release. Вземете този документ, махнете от него логото и опознавателните знаци долу, и той ще устройва всички останали банки.
Изплащат продажбите като натрупате 100 долара. Изплащат по Ваша заявка, но не преди да натрупате посочената сума.

Линк за регистрация: Istockphoto

3. dreamstime
Доста дружелюбна фотобанка. При отказите в повечето случай разрешава да качите поправената снимка повторно и почти всички поправени снимки биват приемани.

Плащат от 50 цента до 1 долар в общия случай. Когато снимката се продаде повече от 100 пъти, тя почва да струва повече, и на Вас ви плащат за нея също повече.

У тази банка има една приятна особеност – тя показва колко време ще чака Вашата снимка преглед от инспектор. Цифрите са примерни и неточни, но дават представа за това колко трябва да чакате.
Въобще да чакате прегледа на Вашите снимки е загубено време, по добре качвайте следващите.
Изплащат натрупани суми над 100 долара. Изплащат по заявка.

Линк за регистрация:
Royalty Free Images

4. Fotolia
Френска банка принадлежаща на руснаци. Идеален полигон за начинаещи. Не е много взискателна и е удобна за използване. В последно време продават все по-добре и по добре. Основната маса купувачи са французи.

Имат система за рейтинг на фотографа – това е за тези, които са свикнали с рейтингите на фотосайтовете. Колкото е по-висок рейтинга на фотографа толкова повече му плащат за продажбите. По принцип плащат 33% от всяка продажба, в общия случай от 33 до 99 цента, в зависимост от размера избран от купувача. По разширена лицензия плащат 3.30 долара и повече.

Още нещо интересно – дават възможност да видите кой е купил Вашата снимка и названието на неговата фирма, ако той действа от името на такава. В повечето случаи е приятно да разберете, че някоя голяма фирма е купила Ваша снимка.

Изплащат пари без долна граница, но суми под 50 долара се облагат с комисионна от 1 долар, така че под 50 долара няма смисъл да теглите. Изплащат по заявка.

Линк за регистрация: Fotolia

5. 123rf
Банка, която дълго време беше в аутсайдерите, но в последно време започна да продава повече и повече.
Много непридирчив, приема почти всичко в разумни граници.
За продажба плаща по 22 цента до долар, в зависимост от типа покупки и размера.

Парите се изплащат за съжаление, когато достигнат 100 долара, което за банка от такъв мащаб е много. Изплащат в края на месеца за предходния месец, ако сумата е достигнала 100 долара.

Линк за регистрация: 123rf

6. Bigstock
Още една неголяма банка, която за много фотографи работи не лошо. Не са много придирчиви.
Плащат от 50 цента до долар за продажба.
Добре е това, че изплащат суми над 30 долара. Изплащат по заявка.
Кое е лошо – не разрешават да се махат фотографии престояли там по-малко от 90 дни.

Линк за регистрация: Bigstock

7. Stockxpert
От скоро също набира обороти и продава добре. Има изпит от 5 снимки при регистрация.
Приема почти всичко. Удобен е с това, че позволява да се избират категориите на снимките след като са качени и постъпили за продажба. При мен и до сега много снимки нямат избрани категории, но се продават – повечето потребители така или иначе ползват ключови думи. Това е една от най-удобните банки по качване на снимките.
Инспекторите понякога отхвърлят това онова със странни доводи, но като цяло е приятна и доходна фотобанка.

Изплащат над 50 долара. Изплащат по заявка.

Линк за регистрация: Stockxpert

8. Crestock
Млада норвежка банка, засега започваща нормално да работи, но с добри перспективи, затова Ви съветвам да се регистрирате и тук. Продават малко, но все по-добре.
Плюсове – обичат не само стоковите, но и художествените снимки.
Плащат по 2 долара на продажба.
Изплащат над 100 долара. Засега не работят с moneybookers. И по двата пункта обещават в скоро време да има промени.

Линк за регистрация: Crestock

9. Canstockphoto

Линк за регистрация: Canstockphoto